lauantai 31. tammikuuta 2015

ENSIMMÄINEN OSA


I


Ovikello soi. Terho meni avaamaan.
    • Haaste, kamarista, virkkoi mies kirjettä luovuttaessaan.
    • Mistä kamarista?
    • Poliisi kutsuu, poliisikamariin.
    • Poliisi?... Miksi?...
    • Mistäpä minä sen tietäisin. Kun vaativat, niin ei muuta kuin menkää!
Mies katseli tarkkaavasti Terhoa, vilkuili ympärilleen ja lähti pois.
Terho ei vastannut mitään, piti vain kirjettä avaamattomana kädessään. Hänen sydämensä tykytti niin että teki kipeää.
Sitten hän avasi vavisten haastekirjeen ja alkoi lukea. Hän luki sitä, kunnes vihdoin tajusi. Se oli poliisikamarista lähetetty haaste. Poliisi halusi kuulla häntä. Terhon piti mennä samana päivänä puoli kymmeneltä poliisitarkastajan virastoon.
”Miksi juuri tänään?” Terho mietti kiduttavan epätietoisuuden vallassa. Hän alkoi kiireesti pukeutua.
”Tuo kaikki on pelkkää muodollisuutta”, vilahti hänen mielessään ajatuksen reunaa, samalla kun hänen koko ruumiinsa värisi.
”Ei, tähän eivät hänen voimansa riitä”, hän mietti. Jalat tuntuivat vapisevan.
”Epätietoisuudesta”, mutisi hän itsekseen. Hänen päätään kivisti, häntä pyörrytti.
”Ikävää, että puhun melkein kuin unenhoureissa, voi helposti tulla sanotuksi jotakin tyhmää...”
”Mitä pikemmin, sitä parempi myös meikämannelle!...”
Rantakadulla vallitsi sietämätön helle; kaikkina näinä päivinä ei ollut satanut pisaraakaan. Päivä paistoi niin kirkkaasti, että automaattisesti laittoi käden silmien yläpuolelle lipaksi, ja päätä ihan pyörrytti – kuten tavallisesti käy, jos lähtee äkkiä kadulle kirkkaaseen auringonpaisteeseen.
”Mitähän ne mahtavat kysyä?”, mietti Terho poliisikamaria lähestyessään.
Se oli muutaman korttelin päässä hänen asunnostaan. Se kamari oli äskettäin muutettu uuteen osoitteeseen. Vanhassa osoitteessa hän oli kerran käynyt uusimassa passin, mutta siitä oli kulunut jo pari vuotta.
Sietämätön kärsimättömyys ajoi häntä eteenpäin. Kukaan ei kiinnittänyt häneen huomiota. Hän tuli tiskille ja näytti saamansa haasteen.
Tiskin takana oleva henkilö lukaisi sen läpi. Hänen katseensa ilmaisi omituisen jäykistynyttä ajatuselämää.
”Sille on kaikki yhdentekevää”, Terho ajatteli.
    • Menkää tuonne sihteerin puheille, virkkoi tiskin takana oleva henkilö, viitaten sormellaan käytävän perällä olevaan huoneeseen, jonka ovi oli auki.
Terho astui huoneeseen. Hän työnsi sihteerille haastekirjelmänsä. Tämä vilkaisi siihen, sanoi: ”Odottakaa hiukan”, ja vastasi puhelimeen.
Terho hengitti vapaammin. Vähitellen hän alkoi rohkaista mieltänsä, koetti kaikin voimin rohkaistua ja pysyä maltillisena.
”Vahinko, ettei täällä ole raitista ilmaa”, hän ajatteli. ”Tukehduttaa... Päätä pyörryttää entistä enemmän... ja ymmärryskin on sekaisin...” Terho tunsi koko olemuksensa olevan kamalassa epäjärjestyksessä ja pelkäsi, ettei kykenisi pitämään itseänsä aisoissa. Hän yritti kiinnittää ajatuksensa johonkin, ajatella mitä hyvänsä, ihan asiaan kuulumatonta, mutta se ei tahtonut mitenkään onnistua. Sihteeri kiinnosti häntä kovin; hän olisi mielellään arvannut jotain naikkosen kasvojen ilmeistä, olisi halunnut päästä hänen ajatuksistaan perille. Tuo nainen ei ollut iällä pilattu. Hän oli about kahdenkolmatta vuoden ikäinen, ainakin kymmenen sentin punaiset korkkarit jalassa. Harjaantumaton ruumis heilui hänen niillä kävellessään. Hänen kasvonsa olivat tummat ja eloiset, näöltään ikäänsä vanhemmat. Hän oli muodinmukaisesti, jopa tyylikkäästikin pukeutunut; hiukset olivat lyhyet, valkoisissa sormissa, joiden kynnet oli koristemaalattu, hänellä oli joukko sormuksia, ja rinnalla killui kultainen kello. Erään ulkomaalaisen kanssa hän puhui pari sanaa ranskaakin, vieläpä sangen tyydyttävästi. Sai sen vaikutelmansa, että hänen seksielämänsä oli aktiivista.
    • Istukaa toki, Luiza Ivanova, sanoi hän ohimennen koreapukuiselle punakalle naishenkilölle, joka yhä seisoi, ikään kuin ei olisi uskaltanut istuutua, vaikka hänen vieressään oli tuoli.
    • Ich danke,sanoi koreapukuinen ja istahti hiljaa tuolille, silkkihameiden kahistessa. Hänen valkoisilla pitseillä koristettu sähkönsininen hameensa levisi tuolin ympärille kuin hyvältä tuoksuva kodin raikastin, täyttäen melkein puolen huonetta. Nähtävästi hän sentään arasteli omaa tilavuuttansa ja levittämiänsä tuoksuja; näet vaikka hän hymyilikin ujosti ja samalla julkeasti, hänen levottomuutensa oli ilmeinen. 20150917